3. cjelina: ENERGIJA, RAD I SNAGA

SADRŽAJ:
Rad
Energija
Vrste energije
Potencijalna energija
Snaga
Korisnost (izborna tema)
- Rad. Tijelo obavlja rad ako savladava neku silu na određenoj duljini puta:
rad = sila ⋅ put, W = F ⋅ s
- Rad je veći ako je sila kojom djelujemo na tijelo veća i ako je duljina puta na kojem se obavlja rad veća. Mjerna jedinica za rad je džul (joule), J
1 J = 1N ⋅ 1m (1 J je jednak radu sile od 1N na putu duljine 1m
- Rad vrši sila koja djeluje u smjeru puta. Sila koja djeluje okomito na smjer puta ne obavlja rad (okomita sila ima samo pritisno djelovanje).

- Energija je sposobnost tijela da može obavljati rad. Rad nastaje smanjenjem ("trošenjem") energije tijela. Rad je energija u prijelazu (s izvora energije na trošilo).
Tijelu koje obavlja rad energija se smanjuje (ono je izvor energije). Izvršeni rad jednak je promjeni energije tijela.
Izvori energije: Sunce, vjetar, voda, valovi, fosilna goriva (ugljen, nafta, zemni plin); obnovljivi i neobnovljivi izvori energije.
W = ΔE, ΔE = E2 - E1
Energija i rad imaju istu jedinicu: džul (J); 1 J = 1 N⋅m

- Vrste energije:
Tijelo koje se giba ima kinetičku energiju (Ek) - energiju gibanja.
Potencijalnu energiju (Ep) ima tijelo zbog svog položaja ili stanja u kojem se nalazi (gravitacijska, kemijska i elastična energija - energije stanja ili položaja).
Mehanička energija je ona koju tijelo ima zbog gibanja ili zbog svog položaja. Svi oblici mehaničke energije mogu se svesti na energiju gibanja (kinetičku) i energiju stanja ili položaja (potencijalnu).
Toplina, svjetlost i zvuk su oblici energije koja se prenosi od jednog tijela (izvora) na drugo tijela na različite načine (energija zračenja).

- Potencijalna energija - energija koju tijela imaju zbog svog položaja ili stanja u kojem se nalaze.
U gravitacijskom polju Zemlje (u prostoru u kojem djeluje gravitacijska sila Zemlje) sva tijela imaju gravitacijsku energiju. Gravitacijska potencijalna energija je energija tijela na određenoj visini iznad Zemlje.
- Za podizanje tijela težine G na visinu h iznad površine Zemlje treba izvršiti rad:
W = G ⋅ h - rad koji je jednak povećanju gravitacijske potencijalne energije tijela:
Ep = G ⋅ h ili Ep = m g h - Dok tijelo slobodno pada, njegova gravitacijska potencijalna energija se smanjuje, a kinetička energija se povećava. U svakom trenutku je zbroj potencijalne i kinetičke energije tijela stalan (zakon očuvanja mehaničke energije): E = Ek + Ep.

- Elastično tijelo ima elastičnu potencijalnu energiju, ako mu radom promijenimo oblik. Otpuštanjem, napeto elastično tijelo može izvršiti rad.

- Energija se može pretvarati iz jednog oblika u drugi pri čemu se vrši rad. Energija se ne može stvoriti niti nestati, ona se samo pretvara iz jednog oblika u drugi ili prelazi s jednog tijela na drugo (zakon očuvanja energije).

- Snaga je fizikalna veličina koja izražava koliki rad obavi čovjek ili stroj u jedinici vremena (brzina kojom se obavlja rad).
Snaga = radvrijeme, P = Wt
Mjerna jedinica za snagu je vat (W), 1 W = 1 J⋅s,
Tijelo ili stroj ima snagu 1W ako za vrijeme od 1 sekunde izvrši rad od 1J.
Iz definicijskog izraza P = W / t dobijemo drugi izraz za rad: W = P ⋅ t, odakle je druga jedinica za rad: vatsekunda (Ws) i veća jedinica kilovatsat (kWh)

- Korisnost. Uređaji i strojevi pretvaraju uloženu energiju u čovjeku koristan rad ili energiju.
Korisnost je omjer korisnog (dobivenog) rada Wk i uloženog rada Wu:
η = WkWu ⋅ 100% ili
η = PkPu ⋅ 100%
Pri tome je uvijek η < 1 jer se jedan dio uložene energije uvijek pretvori u čovjeku nekorisnu energiju, najčešće na povećanje unutarnje energije (toplinu).

- Jednostavni alati (poluga, kolotura, kosina) omogućuju da manjom silom uravnotežujemo veću.